Hoe werkt Stainihard®

Stainihard®

Meer dan 1200 hardheid vickers, zonder de corrosiebestendigheid negatief te beïnvloeden.

Lees meer over hoe het werkt in de white paper:

Afhankelijk van de applicatie zijn er verschillende procesmogelijkheden, met als doel de gewenste eigenschappen te bereiken.

Tijdens het Stainihard® proces wordt het oppervlak op een speciale manier verrijkt met stikstof en koolstof. Bij austenitisch RVS is dit namelijk niet zonder meer mogelijk. Stikstof en koolstof diffunderen bij een lage temperatuur ( <450°C) in het productoppervlak. Het gevolg is een zeer hoge oppervlaktehardheid (1200-1400HV0,05) zonder de corrosiebestendigheid negatief te beïnvloeden!

opbouw en structuur

De Stainihard®laag is een een Expanded austenite zone (ook wel s-fase genoemd). Deze zone bestaat uit het betreffende RVS materiaal met daarin een oververzadiging van stikstof en koolstof atomen. Door deze oververzadiging ontstaan hoge drukspanningen. Hierdoor neemt de hardheid fors toe, zonder de corrosiebestendigheid negatief te beïnvloeden. Reden is dat bij Stainihard® NC de vorming van chroomnitride (CrN) en/of chroomcarbide (CrC) onderdrukt wordt (ontstaan van het expanded austenite). Dit in tegenstelling tot de klassieke nitreerprocessen zoals zoutbad- en plasmanitreren waarbij juist door de vorming van dit chroomnitride en -carbide de corrosiebestendigheid fors zal afnemen!

De diepte van deze bij Stainihard gevormde expanded austenite zone is mede afhankelijk van het gekozen RVS materiaal, de deformatiegraad alsook van de oppervlaktegesteldheid.

Scroll naar boven