Koudlassen van RVS | Stainihard®

Onderdeel van Aalberts

Stainihard® is een uniek en door Aalberts Surface technologies Eindhoven B.V. geregistreerd handels- merk. Aalberts Surface technologies maakt deel uit van wereldwijd industrieel specialist Aalberts N.V. Er werken ruim 14.000 mensen voor Aalberts in meer dan 50 landen.

koudlassen van RVS ook wel vreten genoemd, wat is het en hoe voorkomen we het?

In dit artikel leest u wat het koudlassen/vreten van RVS is en hoe u het kunt voorkomen. Ontdek hoe ons unieke proces, Stainihard®, het koudlassen van RVS effectief bestrijdt, met behoud van de corrosiebestendigheid en tevens verbeteringen van de tribologische eigenschappen.

wat is koudlassen van RVS?

Koudlassen van roestvast staal, ook wel bekend als vreten, is een fenomeen dat optreedt bij het vastdraaien of het lopen van metaal-op-metaal delen, zoals bij schroefdraadverbindingen. Overal waar RVS-metaaldelen op elkaar lopen en gaan vreten, moet actie worden ondernomen om koudlassen te voorkomen.

toepassingen en mogelijkheden:

Koudlassen van RVS vormt een uitdaging in diverse toepassingen binnen de RVS-machinebouw en componenten toelevering. Overal waar RVS-metaaldelen op elkaar of tegen elkaar lopen en dus gaan vreten, is het essentieel om preventieve maatregelen te nemen om duurzaamheid te waarborgen. Aalberts Surface Technologies biedt geavanceerde oplossingen voor uiteenlopende situaties:
 
 • Schroefdraadverbindingen: Bij schroefdraadverbindingen is het voorkomen van koudlassen cruciaal. Onze Stainihard®-technologie beschermt schroefdraad tegen slijtage en vreten, wat resulteert in betrouwbare, duurzame, meermaals los te draaien verbindingen.
 • Scharnieren en lagerpunten: In toepassingen met bewegende delen, zoals scharnieren en lagerpunten, voorkomt Stainihard® zonder verder toepassing van smeermiddelen effectief het vastlopen van RVS-componenten. Dit resulteert in soepele bewegingen en verlengt de levensduur van de onderdelen.
 • Kleppen en afsluiters: In industriële omgevingen waar kleppen en afsluiters worden blootgesteld aan, constante, wrijving, biedt onze technologie bescherming tegen vreten. Dit minimaliseert het risico op vastlopen en of lekkages en waarborgt een efficiënte doorstroming.
 • Machineonderdelen: Voor machineonderdelen die onderhevig zijn aan intensief gebruik en wrijving, biedt Stainihard® een duurzame oplossing. Door koudlassen te voorkomen, verbeteren we de prestaties en verlengen we de levensduur van kritieke machinecomponenten.
 • Pompen voor de levensmiddelenindustrie: In de food processing industrie  spelen RVS pompen een cruciale rol. Onze oplossingen voorkomen niet alleen het koudlassen, maar zorgen ook voor meer slijtageweerstand en daarmee langere levensduur en minder productie stilstand.

hoe werkt het koudlassen van RVS?

 1. Vastdraaien van bevestigingsmaterialen: Bij het aandraaien van bevestigingsmaterialen, zoals bouten of moeren, ontstaat druk tussen de contactvlakken van de metalen delen.
 2. Contact tussen metalen delen: Wanneer metalen delen tegen elkaar aanlopen, neemt de druk tussen de contactvlakken verder toe. Dit proces is gebruikelijk in schroefdraadverbindingen en andere metaal-op-metaal contacten.
 3. Toename van druk en wrijving: De toenemende druk tussen de contactvlakken resulteert in verhoogde wrijving. Deze wrijving leidt tot beschadiging van zowel de uit- als inwendige delen van het metaal.
 4. Beschadiging van oppervlakken: Door de druk en wrijving ontstaan beschadigingen aan de oppervlakken van de metalen delen. Microscopisch kleine deeltjes worden losgemaakt, waardoor ruwheid en oneffenheden ontstaan.
 5. Hechten van beschadigde oppervlakken: De beschadigde oppervlakken van zowel de uit- als inwendige delen hebben de neiging om aan elkaar te hechten “lassen” als gevolg van de vervorming en de gecreëerde ruwheid.
 6. Vorming van koudlassen of vreten: De gehechte oppervlakken resulteren in koudlassen of vreten, wat zal leiden tot het vastlopen van metalen componenten. Dit fenomeen is ongewenst en kan leiden tot productieproblemen en beschadigde apparatuur.
Het voorkomen van koudlassen is cruciaal om de duurzaamheid en functionaliteit van roestvast stalen (RVS) componenten te waarborgen. Een effectieve methode om dit te voorkomen is het behandelen van minstens één van de metalen delen met geavanceerde oppervlaktebehandelingen, zoals het Stainihard®-proces van Aalberts Surface Technologies. Deze behandeling minimaliseert de kans op beschadiging en hechting van oppervlakken, waardoor het risico op koudlassen significant wordt verminderd.

voor wie zijn onze diensten bedoeld en wat levert het op?

Onze diensten richten zich o.a. op managers in R&D, engineering, ontwikkelaars en inkoop binnen de RVS-machinebouw en componenten toelevering. Wij streven ernaar om de productie- en onderhoudsprocessen in deze sectoren te optimaliseren. Koudlassen van roestvast staal leidt tot onbruikbare producten en dat willen we tegengaan. Met onze oplossingen voorkomt u productieverlies en verlengt u de levensduur van uw RVS-componenten.

voor- en nadelen van koudlassen van RVS:

Er zijn geen voordelen voor het koudlassen van RVS, maar de nadelen zijn aanzienlijk. Toepassingen lopen vast en bijvoorbeeld boutverbindingen worden onherstelbaar beschadigd. Wij helpen u graag deze risico’s te vermijden.

daarom kiest u voor Aalberts Surface Technologies:

 1. Specialisatie: Wij zijn de specialist in oppervlakte- en warmtebehandelingen.
 2. Uniek proces: Ons proces combineert verbeterde eigenschappen met behoud van corrosiebestendigheid.
 3. Altijd het beste team: Een toegewijd team van engineers staat klaar voor klantenondersteuning en projectbegeleiding.

veelgestelde vragen over koudlassen van RVS:

Koudlassen bij RVS wordt veroorzaakt door een combinatie van hoge druk en wrijvingsweerstand tussen 2 bewegende metalen oppervlakken. Dit resulteert in beschadigde oppervlakken die aan elkaar hechten. Hierdoor loopt het vast en ontstaan er ongewenste verbindingen.

Koudlassen van RVS kan effectief worden voorkomen door gebruik te maken van geavanceerde oppervlaktebehandelingen zoals het Stainihard®-proces. Een andere preventieve maatregel om vreten tegen te gaan, is het regelmatig onderhouden van de metalen delen en het toepassen van geschikte smeermiddelen om wrijving te verminderen.

Koudlassen leidt tot onbruikbare producten en beschadiging van RVS-componenten. Het kan resulteren in het vastlopen van verbindingen en het onherstelbaar beschadigen van bouten en andere bevestigingsmaterialen, wat uiteindelijk leidt tot verminderde prestaties en levensduur van de onderdelen.

Nee, koudlassen kan zich voordoen in diverse RVS-toepassingen, variërend van schroefdraadverbindingen tot andere metalen contactpunten. Het is een probleem dat zich manifesteert waar metalen delen onder druk tegen elkaar worden gedrukt en wrijving ontstaat.

Onze specialisten behandelen RVS met het Stainihard®-proces om vreten effectief tegen te gaan en de duurzaamheid te verhogen. Het Stainihard®-proces is een geavanceerde oppervlaktebehandeling. Het combineert verbeterde eigenschappen met het behoud van corrosiebestendigheid, waardoor de kans op koudlassen wordt geminimaliseerd, zonder dat hiervoor smeermiddelen en/of andere toevoegende materialen nodig zijn. Door te kiezen voor Stainihard®, profiteert u van duurzame en betrouwbare RVS-componenten met een verlengde levensduur.

neem contact op en elimineer koudlassen van RVS

Ontdek hoe Aalberts Surface Technologies uw projecten kan versterken en koudlassen van RVS kan elimineren. Neem contact op voor op maat gemaakte oplossingen en laat uw RVS-componenten de concurrentie overstijgen.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

adresgegevens

Aalberts Surface Technologies Eindhoven B.V.
Achtseweg Noord 3 / 5651 GG Eindhoven / The Netherlands

T +31 (0)40 266 3000

M info.eindhoven-heat@aalberts-st.com

Scroll naar boven