Nitreren van RVS | Stainihard®

Onderdeel van Aalberts

Stainihard® is een uniek en door Aalberts Surface technologies Eindhoven B.V. geregistreerd handels- merk. Aalberts Surface technologies maakt deel uit van wereldwijd industrieel specialist Aalberts N.V. Er werken ruim 14.000 mensen voor Aalberts in meer dan 50 landen.

nitreren/nitrocarboneren van RVS (roestvast staal) door Aalberts Surface Technologies

Aalberts Surface Technologies, de specialist in het nitreren van RVS (roestvast staal). Ontdek hoe het nitreren en nitrocarboneren van RVS bij ons uw producten een ongekende duurzaamheid en prestatie boost kan geven, als alternatief voor de meer conventionele processen zoals teniferen en plasmanitreren maar ook voor het coaten van RVS.

wat is nitreren van RVS?

Nitreren en nitrocarboneren , ook wel bekend onder namen zoals teniferen en plasmanitreren, zijn thermochemische oppervlaktebehandelingen die worden toegepast om de prestaties van componenten te verbeteren. Helaas met een bijkomend nadeel dat de corrosiebestendigheid zal afnemen. Bij het bij Aalberts Surface Technologies toegepaste laag temperatuur niteren/nitrocarboneren van RVS (Stainihard®) worden naast het  optimaliseren van de prestaties van het roestvast staal (RVS) de specifieke in het RVS aanwezige eigenschappen zoals onder andere de corrosiebestendigheid en het niet magnetisch zijn nagenoeg niet aangetast maar zelf in sommige situaties verbeterd. Deze techniek wordt specifiek ingezet om de slijtvastheid, oppervlaktehardheid en/of vermoeiingssterkte van RVS-componenten te verhogen. Het proces is ontworpen voor onderdelen die blootstaan aan zware belastingen. Ook biedt het een aanzienlijke toename van de weerstand tegen slijtage, schuren, adhesie en koudlassen met behoud van de corrosiebestendigheid! 

hoe gaat het (laag temperatuur) nitreren/nitrocarboneren in zijn werk?

 • Activering van metaaloppervlak: De natuurlijk aanwezige passieve chroomoxide laag wordt tijdelijk verwijderd, anders gezegd het oppervlak wordt geactiveerd.
 • Gecontroleerde (laag) temperatuur diffusie: Koolstof en/of stikstof atomen diffunderen bij een vooraf vastgestelde temperatuur en tijd in het oppervlak van het product, wat resulteert in een verhoogde druk spanning die de componenten verbeterde eigenschappen, zonder concessies te doen aan de corrosiebestendigheid, geven. 
 • Na behandeling: Na de diffusie stap worden componenten gereinigd en zorgt de reactie met zuurstof voor weer een passieve Cr2O3 laag.

toepassingen van Nitreren in verschillende industrieën

Het nitreren en of nitrocarboneren van RVS is ideaal voor machineonderdelen waar veel slijtage optreedt. Het heeft ook veel voordelen t.o.v. teniferen en plasmanitreren. Dit geldt met name daar waar een hoog corrosiewerend en/of niet-magnetisch materiaal nodig is en slijtage of vreten aan de orde is. Ontdek het oppervlakteharden van RVS als een duurzaam alternatief voor conventionele coatings en chroomlagen.

Voor wie is nitreren van RVS bedoeld en wat levert het op?

Deze innovatieve technologie is ontworpen voor managers in R&D, engineering, ontwikkelaars en inkoop binnen de RVS machinebouw en componenten toelevering. Wij streven ernaar om de productie- en onderhoudsprocessen in deze sectoren te optimaliseren. Door te kiezen voor nitreren als aanvullende behandeling voor uw RVS componenten geniet u als klant van langere standtijden, verminderde machinestilstand en lagere onderhoudskosten. Uw investering vertaalt zich naar duurzamere producten met een langere levensduur.

voordelen van Nitreren van RVS:

 • Duurzaamheid: Het nitreren van rvs resulteert in een duurzamer product met een langere levensduur, wat ook nog gunstig is voor het milieu.

 • Verlengde standtijden: De hoge oppervlaktehardheid zorgt voor langere standtijden, wat de kosten van frequente vervangingen vermindert.

 • Minder onderhoud: Minder machineonderhoud betekent minder downtime en lagere operationele kosten op de lange termijn.

nadelen van Nitreren van RVS:

 • Corrosiebestendigheid: Bij de meer klassieke nitrering processen kan de goede corrosiebestendigheid van RVS verminderen.

 • Initiële kosten: Hoewel de langetermijnvoordelen aanzienlijk zijn, kunnen de initiële kosten van het nitreren van rvs hoger zijn.

 • Behandelingsduur: Afhankelijk van het gekozen proces kan de behandelingsduur langer zijn, wat de doorlooptijd bij het maken van componenten kan beïnvloeden.

daarom kiest u voor Aalberts Surface Technologies:

 1. Specialisatie: Wij zijn de specialist in oppervlakte- en warmtebehandelingen.
 2. Uniek proces: Ons proces combineert verbeterde eigenschappen met behoud van corrosiebestendigheid.
 3. Altijd het beste team: Een toegewijd team van engineers staat klaar voor klantenondersteuning en projectbegeleiding.

veelgestelde vragen over het nitreren van RVS

Nitreren en nitrocarboneren zijn thermochemische oppervlaktebehandelingen om RVS aan het oppervlak te harden en het een hogere slijtvastheid te geven.

Nitreren is bedoeld voor componenten die onderhevig zijn aan, zware, belasting. Het zorgt voor een hoge oppervlaktehardheid en levert daarmee weerstand tegen slijtage, schuren, adhesie en koudlassen/vreten.

Naast het nitreren van RVS bestaan er ook bijvoorbeeld alternatieven zoals teniferen en plasmanitreren van RVS. Deze processen hebben specifieke toepassingen en voordelen, en ons team staat klaar om te adviseren welke behandeling het beste past bij uw specifieke behoeften.

De duur van het nitreerproces varieert en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte en complexiteit van de componenten, maar vooral van materiaalsoort en gewenste nitreerdieptes en gekozen procesvariant Over het algemeen kan het proces enkele uren tot meerdere dagen in beslag nemen.

De kosten zijn afhankelijk van het type product, de hoeveelheid, gewicht en afmetingen. We streven naar maatwerkoplossingen die voldoen aan uw specifieke behoeften. Investeringen in nitreren van RVS bij Aalberts Surface Technologies resulteren niet alleen in duurzamere producten maar dragen ook bij aan langere standtijden, verminderde machinestilstand en een lager onderhoud. Dit levert op de lange termijn kostenbesparingen op.

neem contact op voor uw specifieke behoeften

Kies voor Aalberts Surface Technologies en ontdek de voordelen van het nitreren, nitrocarboneren teniferen en/of plasmanitreren van RVS. Verhoog de prestaties, verleng de levensduur en verminder de operationele kosten. Neem contact op voor op maat gemaakte oplossingen en laat uw RVS-componenten de concurrentie overstijgen.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

adresgegevens

Aalberts Surface Technologies Eindhoven B.V.
Achtseweg Noord 3 / 5651 GG Eindhoven / The Netherlands

T +31 (0)40 266 3000

M info.eindhoven-heat@aalberts-st.com

Scroll naar boven