Toepassingen

De uitstekende corrosiebestendigheid van austenitisch roestvast staal heeft geleid tot een brede commerciële inzetbaarheid van deze materialen

Meest bekende en veel toegepaste soorten RVS zijn Aisi 316(L) en Aisi 304. Maar ook andere austenitische roestvast staalvarianten worden vanwege hun zeer goede corrosiebestendigheid onder andere veel toegepast in de auto-, olie & gas-, chemische- medische- en voedingsmiddelenindustrie.

Een belangrijk nadeel van austenitisch roestvast staal is de relatief lage hardheid, de geringe slijtbestendigheid en de gevoeligheid voor vreten (koudlassen). Dit beperkt het gebruik in hoogwaardige mechanische toepassingen in diverse applicaties en machines waar deze eigenschappen erg belangrijk zijn.

Waarom er dan niet wordt gekozen voor een martensitisch RVS vindt zijn reden in het feit dat deze materialen weliswaar een beduidend hogere hardheid en slijtbestendigheid hebben maar daarentegen weer een veel mindere corrosiebestendigheid.

Er zijn in het verleden veel pogingen ondernomen om een hardings- c.q. oppervlaktetechniek te ontwikkelen waarmee, zonder de corrosiebestendigheid nadelig te beïnvloeden, de slijtbestendigheid maar bijvoorbeeld ook de vermoeiingssterkte verbeterd kunnen worden. Conventionele processen zoals nitreren, boreren en coaten kunnen hierin niet voorzien.

Sinds een aantal jaren bestaat er bij Hauck Heat Treatment een proces, Stainihard®NC genaamd. Dit proces zorgt voor een sterke verbetering van de slijtbestendigheid en de vermoeiingssterkte maar gaat ook het bekende “vreten” tegen. Dit terwijl de corrosiebestendigheid hierbij onveranderd blijft en in sommige gevallen zelfs verbeterd wordt.

Ook biedt het voordelen op plaatsen waar machines regelmatig gereinigd moeten worden. Hier zorgt Stainihard®NC er voor dat voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld melkproducten, minder vastkleven en daardoor gemakkelijker en sneller verwijderd kunnen worden.

Algemeen gezegd biedt het de industrie dan ook een uitstekende oplossing als slijt- en vreetbestendigheid hand in hand moeten gaan met een goede tot zeer goede corrosiebestendigheid.

Enkele voorbeelden:

Een voorbeeld waar Stainihard® wordt toegepast, zijn machines in de voedselverwerkende industrie waar met RVS gewerkt wordt. Bij het verwerken van voedsel, waarbij veel bewegingen gemaakt worden die slijtage veroorzaken, beïnvloedt dit de standtijd van de machine. Vaak laden hierbij ook voedselresten aan. Stainihard® beperkt de slijtage van de machinedelen, verlengt de levensduur, en zorgt er tevens voor dat de machine gemakkelijker en sneller te reinigen is.

Enkele voorbeelden van producten die voor deze behandeling in aanmerking komen, zijn assen, aandrijfdelen, klep- en pomponderdelen, afsluiters, plunjers, geleidingen enzovoort.

Ook in de auto-industrie wordt Stainihard® steeds bekender en daardoor meer en meer toegepast. Zowel in pomp- en aandrijfonderdelen alsook in elektromagnetische ventielen vinden we tegenwoordig veel Stainihard® geharde onderdelen.

Meer informatie?
Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen contact met u op.