Voorbeelden van applicaties

Stainihard®

De hardheid neemt fors toe, zonder de corrosiebestendigheid negatief te beïnvloeden.

Zie ook de white paper, brochure en certificaten

De uitstekende corrosiebestendigheid van austenitisch roestvast staal heeft geleid tot een brede commerciële inzetbaarheid van deze materialen

De meest bekende en veel toegepaste soorten RVS zijn Aisi 316(L) en Aisi 304. Maar ook andere austenitische roestvast staalvarianten worden vanwege hun zeer goede corrosiebestendigheid onder andere veel toegepast in de auto-, olie & gas-, chemische- medische- en voedingsmiddelenindustrie.

Een belangrijk nadeel van austenitisch roestvast staal is de relatief lage hardheid, de geringe slijtbestendigheid en de gevoeligheid voor vreten (koudlassen). Dit beperkt het gebruik in hoogwaardige mechanische toepassingen in diverse applicaties en machines waar deze eigenschappen erg belangrijk zijn.

Waarom er dan niet wordt gekozen voor een martensitisch RVS vindt zijn reden in het feit dat deze materialen weliswaar een beduidend hogere hardheid en slijtbestendigheid hebben maar daarentegen weer een veel mindere corrosiebestendigheid.

Er zijn in het verleden veel pogingen ondernomen om een hardings- of oppervlaktetechniek te ontwikkelen waarmee, zonder de corrosiebestendigheid nadelig te beïnvloeden, de slijtbestendigheid maar bijvoorbeeld ook de vermoeiingssterkte verbeterd kunnen worden. Conventionele processen zoals nitreren, boreren en coaten kunnen hierin niet voorzien.

Sinds een aantal jaren bestaat er bij Aalberts Surface Technologies Eindhoven B.V. een proces, Stainihard® NC genaamd. Dit proces zorgt voor een sterke verbetering van de slijtbestendigheid en de vermoeiingssterkte maar gaat ook het bekende “vreten” tegen. Dit terwijl de corrosiebestendigheid hierbij onveranderd blijft en in sommige gevallen zelfs verbeterd wordt.

Ook biedt het voordelen op plaatsen waar machines regelmatig gereinigd moeten worden. Hier zorgt Stainihard® NC er voor dat voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld melkproducten, minder vastkleven en daardoor gemakkelijker en sneller verwijderd kunnen worden.

Algemeen gezegd biedt het de industrie dan ook een uitstekende oplossing als slijt- en vreetbestendigheid hand in hand moeten gaan met een goede tot zeer goede corrosiebestendigheid.

In de industrie is een grote variatie van producten en onderdelen die voordeel hebben van deze behandeling,

Enkele toepassingsvoorbeelden zijn:

pomponderdelen

Voorbeeld uit de Food industrie, waar slurry achtige stoffen zoals ketchup, mayonaise of bijvoorbeeld chocola verwerkt worden. In deze substanties kunnen altijd kleine harde deeltjes (zoals pitjes van een tomaat of cacoa brokjes) zorgen voor veel abrasieve slijtage. Ook is er bij aanvang van een productie run altijd het risico op “vreten” van RVS op RVS aanwezig. typisch voorbeeld en veelvuldig gebruikt type pomp is de z.g Twin screw pump. In deze pomp draaien 2 of 4 schroeven, met een minimale spleetruimte, in het pomphuis rond. Schroeven en huis behandeld met het stainihard proces zijn beduidend langer instaat deze abrasieve slijtage tegen te gaan met als gevolg een veel langere levensduur en ook minder productie stilstand.

aandrijving van een schilmachine

Voorbeeld uit de Food industrie. Waar vroeger asperges met de hand geschild en gereinigd werden, worden nu steeds vaker geautomatiseerde schil-wasmachines ingezet. Daar het hier gaat om seizoenswerk en heeft een aandrijving met assen gemaakt uit een gewoon staal het grote nadeel te gaan corroderen. Mede door het lange stilstaan en de tijd dat er roest op deze assen ontstaat is er een grote kans op storingen. Daarom is er in deze aandrijving gekozen voor een RVS 303 zodat de corrosiebestendigheid gewaarborgd is. Alleen ontstond nu het probleem dat dit materiaal snel sterk gaat slijten. Door de assen met het Stainihard proces te behandelen wordt deze overmatige slijtage tegen gegaan.

tube van electromagnetisch ventiel in de auto industrie

Om een elektromagnetisch ventiel/schakelaar goed te laten functioneren is er een RVS tube/bushing nodig tussen de koperwinding en weekijzer kern. Een van de voordelen van austenitich RVS t.a.v. staal zijn de niet-magnetische eigenschappen, nadeel echter is dat de weekijzer kern harder is en daardoor het rvs huis overmatige slijtage gaat vertonen. Met Stainihard is het mogelijk ook de binnenzijde (zelfs als deze aan een kant gesloten is) van een product een mooie slijtvaste zone aan te brengen. Deze Stainihard behandelde hulsjes halen ruimschoot de voorgeschreven duurtest.

snijringen van een pijp-klemkoppeling

Deze zal zich moeten kunnen vast snijden in de buis en heeft daarvoor een beduidend hogere hardheid nodig terwijl aan de “glij-zijde” het vreten moet worden tegengegaan. In het verleden werden deze klassiek genitreerd of gecarboneerd, met als gevolg dat de corrosiebestendigheid niet meer aan de specificaties voldeed. Een zoutsproeitest (DIN50021) wijst uit dat genitreerde snijringen de eerste sporen van corrosie al na 20 uur gaan vertonen, waar de stainihard behandelde snijringen na 500 uur nog steeds geen spoor van corrosie vertoonden.

Scroll naar boven