RVS harden als duurzame oplossing | Stainihard®

Onderdeel van Aalberts

Stainihard® is een uniek en door Aalberts Surface technologies Eindhoven B.V. geregistreerd handels- merk. Aalberts Surface technologies maakt deel uit van wereldwijd industrieel specialist Aalberts N.V. Er werken ruim 14.000 mensen voor Aalberts in meer dan 50 landen.

RVS Harden: duurzame oplossingen voor roestvast staal

Aalberts Surface Technologies, de specialist in oppervlakte- en warmtebehandelingen voor RVS harden( roestvast staal ). Als toonaangevende expert in de industrie bieden wij innovatieve oplossingen, met de focus op het thermisch oppervlakteharden van austenitisch en duplex RVS. In dit artikel ontdekt u hoe het harden van roestvast staal niet alleen de hardheid van het materiaal verhoogt, maar ook aanzienlijke voordelen biedt voor diverse toepassingen.

wat is austenitisch RVS Harden?

Austenitisch RVS harden is een thermochemisch proces dat gericht is op het verrijken van het oppervlak van austenitisch en duplex roestvast staal met stikstof- en koolstof atomen. Hierdoor neemt de hardheid aanzienlijk toe (1200-1400HV0,05), en verbetert de tribologische- en vermoeiingseigenschappen. Dit maakt het ideaal voor machineonderdelen die vanwege de corrosiebestendigheid of de niet-magnetische eigenschappen, gemaakt moeten worden uit een RVS materiaal, maar onderhevig zijn aan vreten en/of slijtage. 

hoe gaat RVS Harden in zijn werk?

Onze werkwijze omvat drie cruciale stappen:

 • Activeren van het oppervlak: we “verwijderen” de chroomoxide laag (Cr2O3) om het oppervlak te activeren voor de diffusie fase.
 • Diffusie op lage temperatuur: Door de diffusie, op lage temperatuur, van N en C atomen wordt het oppervlak verrijkt zonder de basis-structuur te wijzigen. Het gevolg is een oppervlak met een hoge hardheid.
 • Reiniging: Aan het einde van de procescyclus reinigen we het oppervlak, zodat het chroom zich weer kan binden met zuurstof tot een chroomoxide laag. Dit resulteert in een goede tot zeer goede corrosiebestendigheid.

oppervlakteharden van RVS 316 en RVS 304:

Bij Aalberts Surface Technologies bieden we gespecialiseerde oppervlakteharding processen voor verschillende RVS-legeringen, waaronder RVS 316(L) en RVS 304. Onze processen zijn ontworpen om optimale resultaten te behalen, waarbij de eigenschappen van het materiaal worden versterkt zonder in te boeten aan corrosiebestendigheid.

behoud van corrosiebestendigheid na het harden van RVS:

Eén van onze voornaamste focuspunten is het behoud van de corrosiebestendigheid van RVS na het harden. Onze unieke benadering zorgt ervoor dat het hardingsproces plaatsvindt onder de 450°C, waardoor een expanded austenite zone wordt gevormd. Hierdoor blijft de corrosiebestendigheid van het materiaal intact.

harden vs. coaten bij RVS:

Veel bedrijven staan voor de keuze tussen het harden of  het coaten van RVS onderdelen. Wij onderscheiden ons door te laten zien dat oppervlakteharden niet alleen de hardheid van het materiaal verbetert, maar ook de corrosiebestendigheid behoudt. In vergelijking met coatings, maar ook met de meer klassieke hardingsmethoden, biedt het laagtemperatuur harden van RVS duurzamere resultaten en een langer productleven, wat cruciaal is voor sectoren zoals food, machinebouw en componenten toelevering.

voor wie is RVS Harden bedoeld en wat levert het op?

Onze diensten richten zich o.a. op managers in R&D, engineering, ontwikkelaars en inkoop binnen de RVS machinebouw en componenten toelevering. Wij streven ernaar om de productie- en onderhoudsprocessen in deze sectoren te optimaliseren. Door te kiezen voor RVS harden geniet u als klant van langere standtijden, verminderde machinestilstand en lagere onderhoudskosten. Dit draagt niet alleen bij aan de efficiëntie, maar bevordert ook duurzaamheid en milieuvriendelijkheid.

voordelen van RVS Harden:

 • Duurzamer product met een langere levensduur.

 • Verbeterde slijtvastheid en tribologische eigenschappen.

 • Bevordert duurzaamheid en milieuvriendelijkheid.

nadelen van RVS Harden:

 • Kosten zijn significant, maar de investering verdient zich terug door verminderde stilstand en onderhoud.

 • Risico op verminderde corrosiebestendigheid, hoewel wij dit, dit zoveel mogelijk minimaliseren.

daarom kiest u voor Aalberts Surface Technologies:

 1. Specialisatie: Wij zijn de specialist in oppervlakte- en warmtebehandelingen.
 2. Uniek proces: Ons proces combineert verbeterde eigenschappen met behoud van corrosiebestendigheid.
 3. Altijd het beste team: Een toegewijd team van engineers staat klaar voor klantenondersteuning en projectbegeleiding.

veelgestelde vragen over RVS Harden:

Staal ondergaat belangrijke veranderingen door warmtebehandelingen, wat leidt tot grotere sterkte, hardheid, en slijtvastheid. Bij veel RVS soorten is alleen een oppervlakteharding mogelijk.

Austenitisch RVS kan alleen een oppervlakteharding ondergaan middels diffusie, zoals bijvoorbeeld met Stainihard®, door de diffusie van N en C atomen.

Stainihard® NC is een geavanceerd proces dat het oppervlak van RVS hard door stikstof en koolstof verrijking. Doordat hierbij de diffusie plaatsvindt op een lage temperatuur vormt zich een expanded austenite zone (en bind het Chroom zich niet tot een Crn of Crc) wat resulteert in verbeterde mechanische eigenschappen zonder afbreuk te doen aan corrosiebestendigheid.

Ja, als het hardingsproces onder de 450°C plaatsvindt en er een zogenaamde expanded austenite zone wordt gevormd, blijft de corrosiebestendigheid behouden.

De kosten variëren en zijn afhankelijk van het type product, de hoeveelheid en de afmetingen. We streven naar maatwerkoplossingen die voldoen aan uw specifieke behoeften. Investeringen in RVS harden bij Aalberts Surface Technologies resulteren niet alleen in duurzamere producten maar dragen ook bij aan langere standtijden, verminderde machinestilstand en minder noodzakelijk onderhoud. Dit levert op de lange termijn kostenbesparingen op.

neem contact op en maximaliseer uw RVS producten

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw specifieke behoeften? Neem contact met ons op voor een op maat gemaakte oplossing die de duurzaamheid van uw RVS producten maximaliseert.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

adresgegevens

Aalberts Surface Technologies Eindhoven B.V.
Achtseweg Noord 3 / 5651 GG Eindhoven / The Netherlands

T +31 (0)40 266 3000

M info.eindhoven-heat@aalberts-st.com

Scroll naar boven